Komentarze (0)
PIZZA DOMOWA
Kilka dni temu, zabrałyśmy Was w podróż do aromatycznej Azji, aby zasmakować makaronu w kremowym sosie kokosowym. Co powiecie na, krótką wycieczkę po Europie?, a konkretniej na Półwysep Apeniński. Do królestwa spaghetti i pizzy na chrupiącym cieście. Wcale nie musicie wyjeżdżać za granicę, aby zasmakować popularnego Włoskiego dania, a tym bardziej wybierać się do pizzeri i wydawać ostatnie oszczędności. Wystarczy, że skorzystacie z naszego przepisu na domową pizzę.
Ciasto na pizzę:
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy
Składniki:
¼ szklanki passaty pomidorowej*
Ser żółty
szynka
pomidor
cebula
kiełbasa
Sposób przygotowania:
1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wkładamy 25 g drożdży, dodajemy pół łyżeczki cukru. Rozpuszczamy w 150 ml ciepłej wody* i odstawiamy na 10 minut
2. Do większej miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli. Wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn i mieszamy, aż do połączenia się składników.
3. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
4. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
5. Blachę smarujemy tłuszczem, a następnie palcami rozprowadzamy po niej ciasto.
6. Na przygotowane ciasto nakładamy sos pomidorowy i nasze ulubione dodatki.
Smacznego :)
Krótkie uwagi do przepisu :)
* Woda, którą używamy do rozczynu nie może być gorąca, ponieważ zaparzymy drożdże i nie urosną, nie można również zapomnieć o cukrze, bo to on jest pożywką dla naszych drożdży
* Zamiast passaty, możecie użyć koncentratu pomidorowego, ketchupu