maj 26 2020

PIZZA DOMOWA


Komentarze: 0

PIZZA DOMOWA

 

Kilka dni temu, zabrałyśmy Was w podróż do aromatycznej Azji, aby zasmakować makaronu w kremowym sosie kokosowym. Co powiecie na, krótką wycieczkę po Europie?, a konkretniej na Półwysep Apeniński. Do królestwa spaghetti i pizzy na chrupiącym cieście. Wcale nie musicie wyjeżdżać za granicę, aby zasmakować popularnego Włoskiego dania, a tym bardziej wybierać się do pizzeri i wydawać ostatnie oszczędności. Wystarczy, że skorzystacie z naszego przepisu na domową pizzę.

 

Ciasto na pizzę:

25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)

150 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy

Składniki:

¼ szklanki passaty pomidorowej*

Ser żółty

szynka

pomidor

cebula

kiełbasa

 

Sposób przygotowania:

1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wkładamy 25 g drożdży, dodajemy pół łyżeczki cukru. Rozpuszczamy w 150 ml ciepłej wody* i odstawiamy na 10 minut

2. Do większej miski wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli. Wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn i mieszamy, aż do połączenia się składników.

3. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i ugniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

4. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

5. Blachę smarujemy tłuszczem, a następnie palcami rozprowadzamy po niej ciasto.

6. Na przygotowane ciasto nakładamy sos pomidorowy i nasze ulubione dodatki.

Smacznego :)

 

Krótkie uwagi do przepisu :)

* Woda, którą używamy do rozczynu nie może być gorąca, ponieważ zaparzymy drożdże i nie urosną, nie można również zapomnieć o cukrze, bo to on jest pożywką dla naszych drożdży

* Zamiast passaty, możecie użyć koncentratu pomidorowego, ketchupu

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz